دلایل اصلی ترک خوردن سیمان سفید و پودر سنگ
سیمان سفید با ظاهر زیبایی که دارد، یکی از انتخابهای محبوب برای نماهای داخلی و بیرونی است. اما گاهی روی این سطح سفید، شاهد ترکهایی هستیم که هم روی زیبایی آن تاثیر دارد و هم ممکن است هشدار دهنده مشکلاتی در اجرا یا مواد اولیه باشد. این ترکها گاه ناشی از اشتباهات اجرایی، تغییرات دمایی محیط و یا انتخاب مواد نامناسب هستند و دانستن علت شکلگیری آنها اولین گام برای پیشگیری و رفع این معضل است.
در این مقاله به بررسی دلایل ترکخوردگی، راهکارهای جلوگیری و روشهای ترمیم اصولی آن میپردازیم. با شناخت عوامل موثر و رعایت اصول فنی، میتوانید عمر مفید سازههای خود را افزایش داده و زیبایی سیمان سفید را برای مدتها حفظ کنید.
سیمان سفید چیست و چرا ترک میخورد؟
در ساختمانسازی مصالح مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد که سیمان یکی از آنها است. در بین انواع مختلف سیمان، سیمان سفید از پرکاربردترین و مهمترین نوع سیمان موجود در بازار محسوب میشود. این نوع سیمان باید فاقد عناصر رنگی مانند اکسید آهن، مس، کرم، منگنز و … باشد. از این محصول در روکش کردن دیوارها، نماسازی، کاشیکاری و ساخت وسایل تزئینی استفاده میشود.
یکی از مشکلات سازهها بهویژه سازههای بتنی و سیمانی، ترکخوردگی سیمان در آنها است. ترک خوردن سیمان سفید به دلایل متعددی رخ میدهد که از مهمترین آنها میتوان به عواملی از قبیل تغییرات دمایی، رطوبت، اجرای غیراصولی، نسبت اشتباه ترکیب ملات، بیتوجهی به زیرسازی مناسب و … اشاره کرد. ایجاد ترکهای ریز و درشت نه تنها روی زیبایی نما تاثیر میگذارند، بلکه ممکن است استحکام ساختمان را نیز تحت تاثیر قرار دهند. از این رو توجه و پیشگیری از ترک خوردن سیمان میتواند بسیار مهم و ضروری باشد. در ادامه به بررسی مهمترین دلایل ترک خوردن سیمان سفید میپردازیم.
رطوبت
عدم رطوبت رسانی به موقع به سطوحی که سیمان کاری شدهاند، باعث به وجود آمدن ترک در سیمان سفید میشود. برای جلوگیری از این مشکل کافی است آب را با فشار ملایم به سیمان اسپری کنید. بهتر است این کار دو بار در روز یکبار صبح زود و یکبار بعد از غروب انجام شود. دقت داشته باشید این کار با مقدار کمی آب انجام شود و نباید نما به طور کامل خیس شود زیرا منجر به ترک خوردن سیمان میشود. در مناطق گرم و خشک، استفاده از آب بیشتر راهی برای پیشگیری از ترک خوردگی سیمان است.
کیفیت سیمان سفید
استفاده از مواد اولیه بیکیفیت را میتوان مهمترین علت ترک خوردن سیمان و پودر سنگ عنوان کرد. سیمان بیکیفیت حتی اگر در بهترین شرایط محیطی هم قرار داشته باشد و مدرنترین تکنیکها برای اجرای آن استفاده شده باشد هم باز ممکن است علامتهایی از ترک و شکستگی در آن مشاهده شود. جالب است بدانید استفاده از مصالح ساختمانی باکیفیت و پاکتی در جلوگیری از ترک سیمان سفید بسیار موثر است، به همین دلیل توجه به کیفیت مصالح در هنگام خرید ضروری میباشد.
نسبت اشتباه ترکیب ملات
زمانی که نسبت مناسب آب به سیمان و مصالح دیگر رعایت نشود، باعث ترک خوردن سیمان و پودر سنگ میشود. نسبت درست سیمان به پودر سنگ یک به یک است. به این معنی که از هردو به اندازه برابر باید در ترکیب استفاده شود. مقدار مناسب آب در مخلوط سیمان سفید، بر روی پاکت آن نوشته شده است. این استاندارد باید توسط مجری طرح اجرا شود و مقدار آب مصرفی بیش از حد نوشته شده بر روی پاکت سیمان نباشد.
عدم مهارت مجری
با اجرای اصولی و درست نماسازی، شاهد ترکخوردگی در سیمان سفید نخواهیم بود. در صورتیکه پیمانکار مهارت، تجربه و دانش کافی در اجرای سیمان کاری را نداشته باشد، مشکلات جدی در سطوح سیمان کاری به وجود میآید. از این رو لازم است قبل از سپردن کار به افراد و شرکتهای مربوطه، اطلاعات کافی درباره سوابق کاری آنها به دست آورید و از مهارت آنها در اجرای پروژه مطمئن شوید.
نماکاری روی سطح نامناسب
علاوه بر موارد بالا، عدم توجه به جنس سطح موردنظر برای سیمانکاری باعث ترک خوردن سیمان سفید و پودر سنگ میشود. در صورتی که سیمان کاری روی سطوح فلزی و پلاستیکی انجام شود، بدون شک شاهد ترک خوردن سیمان خواهید بود. رابیتس راهحلی برای این مشکل است.
رابیتس یکی از مصالح کاربردی در ساخت نمای ساختمان است که از ترک خوردگی سیمان به علت نداشتن زیرسازی نامناسب، جلوگیری میکند. استفاده از آن باعث میشود که سیمان سفید به سطح زیرین خود بچسبد و از آن جدا نشود.
تغییرات دمایی محیط
یکی از مهمترین دلایل ترک خوردن سیمان و پودر سنگ، تغییر دما در محل اجرای پروژه است. سرد و گرم شدن هوا و عدم توجه بهموقع آن منجر به ترکخوردگی سیمان میشود. خشک شدن سیمان سفید و پودر سنگ چند روز زمان نیاز دارد؛ از همین رو لازم است تا خشک شدن کامل، دما در محل پروژه ثابت و حداقل نوسانات را داشته باشد. بعضی مناطق در فصول خاصی از سال، تغییرات دمایی زیادی را در طول شب و روز تجربه میکنند؛ بنابراین لازم است باتوجه به موقعیت جغرافیایی شهر مورد نظر اجرای پروژه در زمان مناسبی انجام شود تا از ترک خوردن سیمان جلوگیری به عمل آید. معمولاً بازه زمانی شهریور تا آبان و یا اسفند تا اردیبهشت زمان مناسبی برای کارهای ساختمانی است.
روشهای ترمیم ترکخوردگی سیمان
یکی از اشتباهات رایج که برای ترمیم ترک سیمان استفاده میشود، استفاده مجدد از سیمان و پودر سنگ برای پوشش آن است. برای حل این مشکل به طور اساسی، ابتدا باید سطح ترک خورده را سمباده کشید تا لایه نمزده و ترکخورده از روی سطح خارج شود، در صورتی که ترک خوردگی مورد نظر سطحی باشد با یک سمبادهکشی برطرف خواهد شد. همچنین باید از چسب بتن در ملات جدید استفاده کرد.
یک روش دیگر برای جلوگیری از ترک سیمان سفید، استفاده از رنگهای پلیمری است. این رنگها ماندگاری سطوح سیمان کاری شده را افزایش داده و از تخریب آنها پیشگیری میکنند. بهتر است پیش از استفاده از رنگهای پلیمری ابتدا نمزدگی سطح مورد نظر را از بین ببرید.
راهکار بعدی برای جلوگیری از ترک سیمان سفید، استفاده از ملات خاکی برای آماده سازی مواد اولیه برای سیمان کاری سطوح است. ملات خاکی چسبندگی مواد را بر روی سطوح افزایش میدهد.
جمعبندی
ترک خوردن سیمان سفید یکی از چالشهای رایج در صنعت ساخت و ساز است که هم بر زیبایی و هم بر مقاومت ساختمان تاثیر منفی میگذارد اما این مشکل قابل پیشگیری است. برای جلوگیری از این مشکل، شناسایی علل ترک خوردن و راهکارهای اصولی بسیار مهم و ضروری است. در این مقاله به این موارد پرداختیم؛ با دانستن و رعایت این نکات میتوان سطوحی زیبا و ماندگار ایجاد کرد. شما میتوانید پروژههای مختلف ما را در گروه پایون مشاهده کرده و با کارشناسان ما در ارتباط باشید.